zondag, oktober 28, 2007

Duizenden werkloos na failliet taalschool Japan

TOKIO - Duizenden buitenlandse docenten in Japan zitten zonder baan en dreigen op korte termijn hun woning te moeten verlaten.
Het Engelse taalinstituut Nova waar zij voor werkten heeft vanwege een dreigend faillissement alle 925 scholen gesloten en bij de rechtbank bescherming tegen de schuldeisers aangevraagd, meldden Britse en Australische media zaterdag.
In totaal zitten 5000 buitenlanders, onder wie veel Britten en Australiërs, in grote problemen. Beide landen hebben hun ambassades in Tokio opengesteld voor ondersteuning. Ook 2000 Japanse werknemers en circa 300.000 studenten die hun lessen vooruit hebben betaald, zijn de dupe.
De Australische regering heeft de nationale vliegmaatschappij Qantas gevraagd gedupeerde landgenoten aan een goedkoop vliegticket te helpen zodat ze naar huis kunnen.
De veelal jonge docenten zitten al weken zonder salaris en komen op korte termijn op straat te staan omdat de taalschool hun huisbazen rechtstreeks betaalde.
"Ik heb 270 dollar op mijn bankrekening staan en ik weet niet wat ik ga doen", aldus de 27 jaar oude Chris McCauley uit Melbourne.
"Ik kan de huur niet betalen en ook niet een terugvlucht naar Australië. Een nieuwe baan zoeken als Engelstalige docent is vrijwel onmogelijk met 5000 andere werklozen als concurrent".
Nova, bekend als de McDonald's onder de taalscholen in Japan, heeft een schuld van omgerekend 269 miljoen euro. De kans op een geslaagde schuldsanering is klein.
De financiële problemen komen door een te snelle uitbreiding waardoor de kwaliteit van de scholen achteruit is gegaan.
De Japanse autoriteiten oordeelden eerder dit jaar dat een wervingscampagne van Nova misleidend was en stelden een studentenstop in.
(Bron)

Geen opmerkingen: