vrijdag, november 02, 2007

Eurlings wil ex-studenten behouden voor OV

DEN HAAG - Minister Camiel Eurlings van Verkeer werkt aan maatregelen om voormalige studenten te behouden voor het openbaar vervoer. Dat kan via een overgangsregeling, zo opperde Eurlings donderdag tijdens een congres met de spoorsector in Scheveningen.
Zodra Nederlanders hun studie hebben afgerond, moeten ze nu vrijwel direct hun ov-jaarkaart inleveren. Eurlings stelt dat ze zich vervolgens "een hoedje schrikken" als ze weer gewoon een treinkaartje moeten kopen.
Om te voorkomen dat ze de trein voorgoed vaarwel zeggen, kan een overgangsregeling soelaas bieden.
De bewindsman gaf nog niet aan op welk voordeel de ex-studenten straks kunnen rekenen en hoe hij dat gaat financieren. "Het kost natuurlijk geld. Ik ga me er sterk voor maken dat dat geld er ook echt komt."
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) juicht het plan toe. Volgens de bond kan Eurlings oud-studenten een algemene kortingskaart geven of korting op bijvoorbeeld een trajectkaart.
Om mensen die nog een opleiding volgen vaker te laten treinen, herhaalt de bond haar standpunt dat het verschil tussen het weekabonnement en het weekendabonnement van de ov-jaarkaart moet verdwijnen.
De regeling is een onderdeel van een groter plan voor jaarlijks 5 procent meer reizigers in het openbaar vervoer, dat de minister in principe op 19 november presenteert.
De aanwezigen in het Scheveningse Kurhaus kregen alvast een paar punten te horen. Naast de regeling voor ex-studenten wees Eurlings erop dat voor leaserijders de trein in sommige gevallen een goed alternatief is.
"Maar door de bijtelling vinden werknemers het zonde om hun leaseauto te laten staan", weet de CDA-bewindsman. "Dan sluiten ze liever aan in de file. Als je daar nu iets voor regelt, kun je ook die groep ertoe verleiden vaker de trein te nemen."
Ook bij dit voorbeeld gaf de minister nog geen financiƫle details.
(Bron)

Ach Camiel - maak de trein dan goedkoper!

Geen opmerkingen: