vrijdag, november 02, 2007

Meer dan een derde van Europese zoetwatervissen bedreigd

AMSTERDAM - Meer dan een derde van de Europese zoetwatervissen wordt met uitsterven bedreigd omdat de ecosystemen waarin ze leven worden verwoest, zo heeft de World Conservation Union (IUCN) donderdag gezegd.
Duitse en Zwitserse wetenschappers hebben geconcludeerd dat tweehonderd van de 522 Europese zoetwatervissoorten worden bedreigd door de snelle ontwikkeling van landbouw en industrie in de afgelopen honderd jaar.
Volgens de organisatie zijn al twaalf soorten uitgestorven. Bedreigd worden onder andere de Europese paling, de jarabugo in het zuidwesten van Spanje en in Portugal en verscheidene vissoorten die slechts op één plek voorkomen. Bijvoorbeeld een witvis die alleen in de Ammersee in Duitsland wordt aangetroffen.
De IUCN - een netwerk van landen, agentschappen en ongeveer tienduizend wetenschappers en deskundigen uit 181 landen - brengt jaarlijks een 'rode lijst' uit van bedreigde diersoorten.
Alleen als vervuiling wordt tegengegaan, moeraslanden worden beschermd en minder water aan beken en rivieren wordt ontrokken kunnen de vissoorten behouden blijven.
(Bron)

Geen opmerkingen: