vrijdag, november 02, 2007

Uitstel ov-chipkaart hangt in de lucht

DEN HAAG - De invoering van de ov-chipkaart op 1 januari 2009 staat op losse schroeven. In een onderzoek in opdracht van staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) staat dat die geplande datum niet gehaald zal worden.
Huizinga toonde zich donderdag "ongelukkig" met het uitlekken van het rapport in NRC Handelsblad. Zij bestreed de conclusie ervan niet.
Het rapport is opgesteld door adviesbureau Horvat & Partners, dat moest nagaan of de invoeringsdatum voor het stad- en streekvervoer van begin 2009 haalbaar is.
De ov-chipkaart zou dan overal in trein, tram, bus en metro werken. Ook de Nederlandse Spoorwegen sluiten uitstel niet uit.
Het bedrijf mikt nog steeds op de geplande datum, maar benadrukte donderdag tegelijk hoe belangrijk is dat er een balans is tussen snelheid en zorgvuldigheid.
Veronderstelde knelpunten zijn volgens de NRC onvoorziene maar te verwachten technische problemen, onvoldoende distributiepunten voor de verkoop van de chipkaart en vertragingen in de levering van bestelde apparaten.
Over twee weken overlegt de staatssecretaris met de Tweede Kamer over de problematiek. Vooruitlopend daarop kondigde ze aan dat ze de Kamer volgende week in een brief zal laten weten "hoe we omgaan met de ov-chipkaart".
Volgens het onderzoek is het mogelijk dat de strippenkaart medio 2009 verdwijnt, maar is het gezien de risico's niet uitgesloten dat die datum voor enkele regio's ook niet haalbaar is.
GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak wil Huizinga dinsdag aan de tand voelen in het vragenuurtje. Hij heeft bovendien een amendement ingediend op haar begroting om de introductie van de chipkaart uit te stellen totdat alle tekortkomingen zijn verholpen. "Ze kan daardoor geen cent meer eraan uitgeven."
"Als er meer tijd nodig is om het product aantrekkelijk te kunnen maken voor de reiziger, dan moet dat maar", was de reactie van reizigersorganisatie Rover op het dreigende uitstel.
Haastige spoed zoals in Rotterdam is niet goed, aldus de Rover-woordvoerder. In de Maasstad loopt al twee jaar een proef, maar met zoveel kinderziektes dat Huizinga tegen de zin van het stadsvervoerbedrijf RET en de gemeente doordrukte dat de strippenkaart voorlopig nog gebruikt mag worden.
RET en gemeente wilden vanaf 1 oktober alleen nog de ov-chipkaart toelaten als betalingsbewijs.
(Bron)

Ach, OV, Onbepaalde Vertraging, dat zijn de OV-gebruikers wel gewend.

Geen opmerkingen: