zondag, februari 10, 2008

Bomenstichting opent meldpunt bomenkap

HILVERSUM - De Bomenstichting is zondag begonnen met een landelijke actie tegen het kappen van bomen die bepalend zijn voor hun omgeving.
In het VARA-programma Vroege Vogels op Radio 1 werd zondagochtend het meldpunt Kappen! geopend waar natuurliefhebbers bedreigde bomen kunnen doorgeven.
Op tientallen plekken in Nederland worden beeldbepalende bomen en boomgroepen geveld. Vaak leidt dat tot grote plaatselijke of regionale ophef. Als voorbeeld werd in de uitzending aandacht besteed het Bijlmerpark in Amsterdam-Zuidoost belicht. Daar worden nu zo'n 8500 volwassen bomen geveld.
Veel gemeenten, provincies, tuinbezitters en andere grondeigenaren maken volgens de initiatiefnemers plannen waarbij onnodig bomen sneuvelen. "Bomenrijen met waardevolle eiken, een houtwal met berken, een bosje elzen en wilgen of soms zelfs een heel park dreigen dan te verdwijnen. Maar ook de tuineigenaar die de prachtige beuk in z'n achtertuin wil weghalen omdat hij er 'alleen maar last van heeft'. Terwijl bijna iedereen ervan overtuigd is dat bomen goed zijn voor de CO2-compensatie en tegen de luchtverontreiniging."
Het radioprogramma maakt samen met de Bomenstichting een inventarisatie van bomen in Nederland die op de nominatie staan te worden omgezaagd. Het meldpunt Kappen! is te vinden op de website van Vroege Vogels.
(Bron)

Geen opmerkingen: