zondag, februari 10, 2008

Evacuatie na 'bomdreiging' op boorplatform Noordzee

LONDEN - De Britse luchtmacht en reddingswerkers zijn zondag massaal in actie gekomen om meer dan vijfhonderd arbeiders uit de olie-industrie van een zogenoemd hotelplatform in de Noordzee te evacueren.
De autoriteiten spraken aanvankelijk van een "ernstig veiligheidsalarm", maar volgens Sky News gaat Londen intussen uit van een vals alarm.
Woordvoerders van Defensie spraken van een 'standaardprocedure' in dit soort situaties en zal de evacuatie wel gewoon worden afgerond om het zekere voor het onzekere te nemen.
Volgens Sky News zou een vrouw aan boord van de installatie Safe Scandinavia een dreiging hebben geuit. Vervolgens werd de kustwacht gealarmeerd en zetten de autoriteiten een enorme actie op touw.
Het leger heeft een explosievenopruimingsteam naar de installatie ruim 200 kilometer uit de kust van Schotland gestuurd. Ook is de Britse regering op de hoogte gebracht.
Rond 10.30 uur werd alarm geslagen op het platform, dat momenteel vastzit aan een olieplatform. Veertien helikopters zijn ingezet om de 539 medewerkers van het platform in de Noordzee te halen. Zij worden vooralsnog niet naar de kust, maar naar installaties in de buurt gebracht om niet te veel tijd te verliezen.
De Safe Scandinavia, gebouwd in 1984, biedt onderdak aan maximaal 583 werknemers uit de olie-industrie. Het is eigendom van het bedrijf Prosafe, dat een hoofdkantoor heeft op Cyprus. Oliebedrijven kunnen het platform inhuren bij bijvoorbeeld grote onderhoudsklussen bij boortorens.
Het platform, met een dekoppervlak van 400 vierkante meter en een eigen aandrijving, kan overal in de Noordzee worden gebruikt.
(Bron)

Geen opmerkingen: