donderdag, februari 14, 2008

Schaamlipvergroting schoonheidsideaal in Rwanda

WAGENINGEN - Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie WHO schaamlipvergroting op de lijst van genitale verminkingen heeft geplaatst, is die ingreep voor vrouwen in Rwanda een schoonheidsideaal.
De vrouwen beginnen al op jonge leeftijd met het oprekken van hun kleine schaamlippen, omdat het zowel voor henzelf als voor hun partner plezierig is.
Dat hebben sociologe Marian Koster en antropologe Lisa Price van de Wageningen Universiteit toevallig ontdekt, toen zij in Rwanda waren voor een promotieonderzoek naar de gevolgen van de genocide in dat land.
Tot nu toe was niet bekend dat vrouwen in een aantal Afrikaanse landen vrijwillig aan schaamlipvergroting doen. De Wageningse onderzoeksters publiceren over hun ontdekking in het februarinummer van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Culture, Health en Sexuality.
Rwandese meisjes maken een pasta van soorten onkruid dat in Afrikaanse landen overal groeit. Die pasta smeren ze op hun kleine schaamlippen, die ze daarna met de hand uitrekken. Onderzoek van Koster en Price heeft aangetoond dat de gebruikte plantensoorten een sterke antibacteriƫle werking hebben en mogelijk ook voor lichte verdoving zorgen.
De meisjes houden hun handelwijze meestal tot aan hun trouwdag vol. Dan zijn de geslachtsdelen centimeters langer geworden. Het ritueel is in Rwanda zo inburgerd onder vrouwen, dat zelfs kranten en radio er positieve aandacht aan besteden, stelt Koster.
Volgens de WHO valt schaamlipvergroting onder dezelfde noemer als vrouwenbesnijdenis. Koster vindt dat op basis van haar onderzoek niet terecht. "Ik ben geen voorstander van welke genitale ingreep dan ook, maar vrouwen in Rwanda ervaren dit helemaal niet als verminking. De methode die ze gebruiken is voor hun lichaam niet schadelijk en volgens hen is de seks veel beter. Je moet uitkijken dat je geen cultuuruiting gaat bestrijden."
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

ahc, hier in Nederland heb je ouders die hun jonge kinderen piercings geven.



in hun oren welliswaar.
maar het zijn piercings. is ook cultuur...