zaterdag, februari 16, 2008

'Ongeboren baby aanmelden bij jeugdzorg'

AMSTERDAM - Ongeboren baby's van vrouwen met ernstige problemen moeten worden aangemeld bij jeugdzorg. Een gezinsvoogd kan zich dan over hen ontfermen.
Dat stellen kinderrechters, de Raad voor de Kinderbescherming en Bureau Jeugdzorg uit Amsterdam zaterdag in de Volkskrant.
Het gaat om vrouwen met een verslaving, een psychiatrische stoornis of een verstandelijke handicap. Van deze vrouwen wordt aangenomen dat zij niet in staat zullen zijn voor hun kind te zorgen.
De Raad voor de Kinderbescherming in Amsterdam telt jaarlijks tien tot vijftien van deze risicozwangerschappen.
Wanneer een kind tijdig onder toezicht wordt gesteld, kan een voogd de vrouw tot aan de geboorte in de gaten houden en eisen stellen aan het leven van de moeder.
Zo moet ze bijvoorbeeld gezond leven en een babykamer inrichten. Als de moeder haar levensstijl niet aanpast, kan de baby na de geboorte worden weggehaald.
Nu komt de hulpverlening pas op gang als het kind is geboren. Wanneer het kind dan plotseling wordt weggehaald, kan dat traumatisch zijn.
Wanneer de hulpverlening eerder wordt ingezet, kan de baby bij een familielid worden geplaatst.
(Bron)

Wat natuurlijk de mogelijkheid openlaat tot hele nare dingen. Want wie bepaalt of iemand verkeerd leeft?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En zoals gewoonlijk blijft pa volledig buiten schot.

Anoniem zei

Uiteraard. De vrouw heeft zorgplicht, de man niet.
Misschien moeten ze eens voorstellen die kerels die her en der vrouwen bezwangeren, te steriliseren, kijken wat er dan gebeurt.