vrijdag, februari 15, 2008

Verband gelegd tussen overgewicht en kanker

AMSTERDAM - Zwaarlijvigheid en zelfs overgewicht verhogen mogelijk de kans op een groot aantal soorten kanker. Dat blijkt uit Europees onderzoek.
Dat gewichtstoename de kans op darm- en borstkanker verhoogt wordt al langer aangenomen, maar uit het nieuwe onderzoek komt ook een verband naar voren tussen overgewicht en onder andere slokdarm-, schildklier-, nier-, baarmoeder- en galblaaskanker.
Definitief bewijs dat kanker rechtstreeks door zwaarlijvigheid wordt veroorzaakt is er niet. Om het verband te kunnen leggen tussen oorzaak en gevolg is nader onderzoek nodig, zegt de auteur van het onderzoek, Andrew Renehan van het instituut voor kankeronderzoek van de Universiteit van Manchester.
Voor het onderzoek werden de gegevens uit 141 eerdere onderzoeken samengevoegd en geanalyseerd. Op die manier werden meer dan 280 duizend gevallen kanker in Noord-Amerika, Europa, Australiƫ en Aziƫ bekeken.
De gegevens over de studieobjecten, zowel personen met overgewicht als personen met een normaal gewicht, beslaan negen tot vijftien jaar. Bij mannen bleek een gewichtstoename van vijftien kilo de kans op slokdarmkanker met 52 procent te vergroten, de kans op schildklierkanker met 33 procent en de kans op darm- en nierkanker met 24 procent.
Vrouwen die dertien kilo aankomen hebben bijna 60 procent meer kans om baarmoeder- of galblaaskanker te krijgen. De kans op slokdarmkanker neemt met 51 procent toe en de kans op nierkanker met 34 procent.
Het verband tussen gewicht en bot- en bloedkanker is bij zowel mannen als vrouwen minder duidelijk. Evenmin is nog altijd niet duidelijk hoe het komt dat overgewicht de kans op kanker vergroot.
"Een van de veronderstellingen luidt dat de aanwezigheid van een overschot aan vetcellen invloed heeft op het hormoongehalte in het lichaam, waardoor de ontwikkeling van tumoren mogelijk wordt bevorderd", zegt de Amerikaanse maagdarmspecialist David Robbins, die niet bij het onderzoek betrokken was.
In het vrijdag verschenen nummer van het medische tijdschrift The Lancet wordt verslag gedaan van het onderzoek.
(Bron)

Geen opmerkingen: