donderdag, februari 14, 2008

Hoge bloeddruk door vliegtuiglawaai Schiphol

BILTHOVEN - Zeshonderd tot zestienhonderd omwonenden van Schiphol hebben last van een te hoge bloeddruk wegens vliegtuiglawaai 's nachts.
Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekend op basis van onderzoek dat de afgelopen jaren is uitgevoerd bij zes Europese luchthavens, waaronder Schiphol.
Het RIVM maakte de onderzoeksresultaten donderdag bekend.
Het RIVM schat dat het gaat om ongeveer 2 procent van het totale aantal mensen met hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is een risicofactor bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. De kans op hoge bloeddruk neemt vooral toe bij blootstelling aan nachtelijk lawaai.
In een grote Europese studie waaraan het RIVM deelnam, werd onderzocht of mensen van 45 tot 70 jaar, die veel blootstaan aan geluid van vliegverkeer, vaker een hogere bloeddruk hebben dan mensen die niet blootstaan aan geluid. In gebieden waar het geluidsniveau laag was (30 decibel) had 54 procent van de mensen een verhoogde bloeddruk.
Dit percentage nam toe tot 59 procent bij personen die met een geluidniveau van 55 decibel waren geconfronteerd.
Voor de samenhang tussen hoge bloeddruk en het geluid van wegverkeer zijn vergelijkbare risico's gevonden. Het is volgens het RIVM nog niet mogelijk om aan te geven of er een geluidniveau is waaronder geen extra risico op hoge bloeddruk meer optreedt.
Milieudefensie wil dat het voor vliegtuigen verboden wordt om 's nachts van Schiphol te vertrekken. Volgens een woordvoerder zou het verbod moeten gelden tussen 23.00 en 07.00 uur.
Landen zou naar de mening van Milieudefensie wel 's nachts mogelijk moeten blijven, omdat dat minder lawaai maakt. De Tweede Kamer zou het verbod op nachtelijk opstijgen moeten instellen, aldus de milieuorganisatie.
(Bron)

Geen opmerkingen: