donderdag, februari 14, 2008

'Dordrecht blijft gevoelsmatig het onveiligst'

AMSTERDAM - Dordrecht staat dit jaar opnieuw op de eerste plaats in de Alternatieve Misdaadmeter van internetsite misdaadkaart.nl. Op de site konden bezoekers laten weten hoe zij de veiligheid in hun gemeente ervaren op een schaal van 1 tot 6. De laatste schaal stond daarbij voor 'bijzonder onveilig'.
In totaal werd dertigduizend keer gestemd. Met 542 stemmen kwam Dordrecht uit op een gemiddelde waardering van 4,6. Bergen op Zoom, Gouda, Heerlen, Roosendaal en Roermond volgden met een 3,9.
De vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven eindigden op een respectievelijk 36e, 8e, 34e, 27e, en 22e plaats. Ze kregen bijna allemaal vijfhonderd stemmen of meer. Alleen Den Haag kreeg relatief weinig stemmen, 101.
De zesde stad van Nederland, Tilburg, kreeg de meeste stemmen, 805. De stad eindigde met een gemiddelde waardering van 3,8 op de negende plaats. Groningen sluit de lijst van 53 plaatsen met een 2,6.
In de lijst staan alleen plaatsen waarop meer dan honderd keer gestemd is. Uit de resultaten blijkt niet of het aantal stemmen dat is uitgebracht invloed heeft op de waardering. Evenmin is duidelijk of bezoekers vaker dan één keer hun stem uitbrachten en in hoeverre zij representatief zijn voor de inwoners van hun stad.
Misdaadkaart.nl is in mei 2006 gelanceerd. Op de site kunnen bezoekers misdaden in een bepaalde wijk zoeken. De informatie die op de site kan worden gevonden komt uit persberichten van de politie. De database van de site gaat terug tot 2005. Vorig jaar presenteerde misdaadkaart.nl voor het eerst de Alternatieve Misdaadmeter, met ook toen Dordrecht op de eerste plaats.
Echte criminaliteitscijfers worden in de meting van misdaadkaart.nl niet meegenomen. De AD Misdaadmeter, een andere criminaliteitsmeter, is wel gebaseerd op cijfers van de Nederlandse politiekorpsen. De AD Misdaadmeter over 2007 is nog niet bekend.
(Bron)

Geen opmerkingen: