vrijdag, april 25, 2008

Boeren krijgen fors minder voor melk

LEEUWARDEN - Boeren krijgen sinds december fors minder betaald voor hun melk. In 2007 steeg de melkprijs enorm. Door de daling de laatste maanden is die stijging nagenoeg teniet gedaan.
Dat meldde voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep melkveehouderij van landbouworganisatie LTO Nederland vrijdag.
De consument merkt voorlopig niets van de lagere prijzen. Zuivelcoƶperaties en supermarktketens werken namelijk met langdurige contracten.
De prijs van melk stond dertig jaar lang op hetzelfde peil. Door de toenemende vraag onder meer uit Aziƫ steeg de prijs vorig jaar van 30 tot 45 eurocent per liter.
Sinds december is de prijs gekelderd naar een niveau tussen de 30 en 35 eurocent. Mede door de eerdere prijsstijging is de vraag naar zuivel gedaald. Daardoor zakte de prijs in.
"Het is nu de vraag of de prijs zich herstelt. De komende maanden zijn cruciaal. Ik verwacht een stabilisering van de melkprijs en later dit jaar een stijging. De daling van nu is doorgeschoten", aldus Schenk.
De productieprijs voor een liter melk is dit jaar ten opzichte van vorig jaar met 3 tot 7 eurocent gestegen. De melkveehouders hopen ook mede daarom op een hogere melkprijs.
Nederland exporteert 60 procent van de geproduceerde melk, meestal in de vorm van kaas.
(Bron)

Gek toch dat je stijgingen wel direct merkt en dalingen niet.

Geen opmerkingen: