woensdag, april 23, 2008

'Structurele tekortkomingen AIVD gerepareerd'

DEN HAAG - De structurele tekortkomingen die na de moord op Theo van Gogh bij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) werden geconstateerd, zijn gerepareerd.
Dat zei minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) woensdag in een overleg met de Tweede Kamer over een zeer kritisch rapport over de inlichtingendienst.
De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) concludeerde namelijk dat de AIVD in 2004 te weinig aandacht had besteed aan de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B.De veiligheidsdienst onderschatte de "belangrijke rol en de gewelddadige uitstraling" van B., aldus de CTIVD.
Er waren enkele structurele problemen, zoals bijvoorbeeld de onderlinge uitwisseling van informatie, de mogelijkheden om internet goed in de gaten te houden en de samenwerking met de regionale inlichtingendiensten van de politie. Onder meer op die gebieden zijn volgens Ter Horst inmiddels structurele verbeteringen doorgevoerd.
Ze wijst erop dat nog niet alle trajecten voor verbetering al zijn afgerond. Zo is de AIVD nog steeds bezig met het uitbreiden van de organisatie. Dit jaar moeten er honderd nieuwe mensen bijkomen. "Sinds 2004 zijn er al vijfhonderd medewerkers bijgekomen. De AIVD heeft nu ongeveer 1400 mensen in dienst en is dus al flink gegroeid."
Verder liet Ter Horst weten dat de inlichtingendienst nog twee jaar nodig heeft om een nieuw systeem voor informatieverwerking in te voeren. "Het gaat om een volstrekt nieuwe techniek", meldde ze.
De bewindsvrouw hield de kamer voor dat ze niet kan beloven dat er nooit meer fouten bij de AIVD worden gemaakt. Ter Horst: "Wel is er geleerd van de fouten." Ze gaf aan het vertrouwen te hebben dat de dienst zijn taken nu goed aankan.
De CTIVD steunt Ter Horst in haar opvatting. In het woensdag uitgebrachte jaarverslag van de toezichhouder staat dat ondanks enkele kritische opmerkingen in de toezichtrapporten van de Commissie, de AIVD zijn taken adequaat uitvoert.
(Bron)

Geen opmerkingen: