'Meer drijvende woningen in lage polders'
DEN HAAG - De overheid moet wonen op het water stimuleren. Drijvende woningen en huizen op palen kunnen eraan bijdragen dat Nederland droge voeten houdt. Dat blijkt uit een rapport over het zogeheten waterwonen van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV).
Drijvende woningen en huizen op palen zijn geschikt voor gebieden die regelmatig overstromen, zoals lage polders. Door dit soort woningen te bouwen, kunnen meer gebieden als waterberging worden gebruikt tijdens grote overstromingen.
Waterwonen levert bovendien meer bouwterreinen op, ook in de volle Randstad. Volgens de SEV lopen consumenten warm voor wonen op het water. De stuurgroep wil daarom dat de overheid duidelijk maakt hoe de regels voor woningbouw moeten worden toegepast bij waterwonen.
Op dit moment gelden alleen specifieke regels voor woonboten en heerst onduidelijkheid over de eisen waaraan drijvende woningen en huizen op palen moeten voldoen, stelt de SEV.
Volgens de stuurgroep loopt Nederland achter bij landen als Amerika, Japan, Duitsland en Engeland. Worden de ongeveer 10.000 woonboten en woonarken niet meegerekend, dan tellen de lage landen op dit moment niet meer dan 175 waterwoningen verspreid over vijf locaties.
Het gaat vooral om drijvende villa's voor een selecte groep rijke mensen die graag aan watersport doet. Op korte termijn komen daar 185 waterwoningen in de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg bij. Binnen enkele jaren moeten er in Dordrecht, Rheden en Groningen nog eens circa vijfhonderd waterwoningen worden neergezet.
Deze aantallen vallen in het niet bij de vraag naar waterwoningen. Alleen in zeven grote steden bestaat al een belangstelling voor 5000 tot 10.000 woningen.
(Bron)
Ja, pleur al die polders vol woningen - tot nu werden dit soort gebieden juist beschermd doordat er niet veel mee te doen was. Weg met dat groen, weg met die bijzondere stukken land: volbouwen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten