zondag, april 20, 2008

Moqtada al-Sadr dreigt met oorlog

NAJAF/BAGDAD - De sjiitische geestelijke en radicale politicus Moqtada al-Sadr heeft zaterdagavond met een oorlog tegen de centrale regering in Bagdad gedreigd. Al-Sadr drong er in een verklaring bij de regering op aan "het pad van de vrede te bewandelen" en sprak van "een laatste waarschuwing".
Na de toespraak van al-Sadr werd via luidsprekers van moskeeën in de sjiitische wijk Sadr-City de bevolking opgeroepen de wapens op te nemen. "Bestrijdt de bezetters, gooi ze uit uw huizen", aldus bewoners zondag. Ook werd het Iraakse leger opgeroepen "niet tegen uw broeders te vechten".
Regeringstroepen voeren met Amerikaanse steun al enkele weken strijd met gewapende aanhangers van al-Sadr en houden Sadr-City belegerd. Ook vallen troepen trouw aan de regering van premier Nuri al-Maliki pro-Sadr milities aan in de zuidelijke stad Basra.
De regering probeert zo de macht te breken van de milities van al-Sadr, die zich het Mahdi Leger noemen. Zaterdag zijn ook gevechten gemeld in Nasiriyah. In Basra rukten regeringstroepen op in de wijk Hayania, onder meer met steun van Britse artillerie en Amerikaanse luchtaanvallen. De wijk gold als bolwerk van het Mahdi Leger.
(Bron)

Geen opmerkingen: