vrijdag, april 25, 2008

'Dino's eerder uitgestorven dan gedacht'

AMSTERDAM - De Krijt/Tertiair grens, de grens waarop de dinosauriërs uitstierven, werd tot nu toe gezet op 65,5 miljoen jaar geleden. Nederlandse wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit te Amsterdam melden dat deze grens 65,94 miljoen jaar oud is.
Zij publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke magazine Science, meldt Kennislink. De dinosauriërs zijn dus 0,44 miljoen jaar eerder uitgestorven dan tot nu toe werd gedacht.
De basis hiervoor is het ijken van de ene dateringsmethode aan de andere. Daarnaast moet de methode ook voor een nauwkeurigere geologische tijdsschaal gaan zorgen.
Ouderdom is voor iedereen van belang, maar voor aardwetenschappers is het van cruciaal belang te weten hoe oud een bepaald gesteente is. De nauwkeurigheid kan dan ook niet groot genoeg zijn.
Nederlandse wetenschappers onder leiding van Klaudia Kuiper schrijven deze week in Science dat één van de belangrijkste grenzen in de geologie, de Krijt/Tertiair grens, nu nog nauwkeuriger bepaald is: 65,94 in plaats van 65,5 miljoen jaar. Hierdoor zijn de laatste dinosauriërs nog eens 440.000 jaar eerder uitgestorven.
Niet alleen de dinosauriërs legden het loodje op deze grens, maar ook ammonieten (inktvisachtigen), vele haaisoorten en planten stierven om en nabij de grens uit. De twee belangrijkste theorieën over deze massa-uitsterving zijn een meteorietinslag bij Mexico en langdurige vulkanische activiteit in India.
(Bron)

Geen opmerkingen: