vrijdag, april 25, 2008

Prijsstijging voedsel valt mee

HEERENVEEN - De prijsstijging van voedsel valt relatief best wel mee. Dat stelde directeur Directoraat-Generaal Landbouw Herman Versteijlen van de Europese Commissie donderdagavond op een discussieavond met boeren in Heerenveen.
Volgens de Europese topambtenaar ontstaat door de huidige hoge prijzen van landbouwgrondstoffen 0,9 tot 1 procent inflatie. Versteijlen stelt dat de prijs van landbouwgrondstoffen zoals granen en zuivel veel minder snel is gestegen dan bijvoorbeeld ijzer.
In Nederland geven burgers 10 procent van hun inkomen uit aan voedsel. Dat vindt Versteijlen relatief weinig. Een stijging van voedselprijzen raakt dan ook niet zozeer Nederlanders als wel de derdewereldlanden.
Versteijlen stelt ook dat de productie van biobrandstoffen, vaak aangewezen als een van de oorzaken van de huidige hoge voedselprijzen, tot nu toe weinig invloed heeft op de prijs van landbouwproducten.
(Bron)

Het valt relatief best wel mee. Dat is het soort kreet dat je bij de dokter niet wilt horen.
IJzer is sneller duurder geworden. Klopt, dat koop ik niet meer voor op brood. Hooguit eens als er een speciaal feestje is, anders ga je failliet.
Hogere voedselprijzen raken niet zozeer Nederland alswel derdewereldlanden. Gossie. En waarom denkt die hork dat er onrust en bezorgdheid is? Vanuit allerlei standpunten bekeken moeten we zorgen voor een betere verdeling van voedsel over de wereld: puur uit sociaal oogpunt, of vanuit een 'anders komen ze hierheen'-gedachte, of misschien wel 'laat ons maar een beetje hongeren en die anderen wat aandikken, dan worden we allemaal gezonder'.

Geen opmerkingen: