zaterdag, december 19, 2009

'Diefstal Auschwitzbord is oorlogsverklaring'

WARSCHAU/JERUZALEM - De diefstal van het bord 'Arbeit macht frei' uit het in Polen gelegen voormalige concentratiekamp Auschwitz heeft tot ontstelde en woedende reacties geleid.
De voorzitter van het Yad Vashem-instituut, Avner Shalev, noemde de diefstal een oorlogsverklaring.
''Ik neem aan dat het om neonazi's gaat'', aldus de voorman van het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
''Deze mensen willen Europa terugvoeren naar zeventig jaar geleden, naar de jaren van dood en vernietiging.''
De voorzitter van het Poolse hogerhuis, Bogdan Borusewicz, noemde het voorval ''bedroevend en pijnlijk''. Hij zei te hopen dat het historische bord niet wordt vernietigd.
Vrijdagochtend vroeg werd de diefstal ontdekt. Het bord met de spreuk, de cynisch misbruikte titel van een in 1873 gepubliceerde roman van Lorenz Diefenbach, is nog altijd spoorloos.
De nazi's hadden Poolse gevangen opgedragen de uitspraak in ijzeren letters te vervaardigen.
Diefenbachs boek verhaalde over een bedrieger die door hard werken weer op het juiste pad terecht kwam, maar de nazi's misbruikten de titel om Joden aan te sporen hard te werken zonder goed vooruitzicht.
Verscheidene concentratiekampen hadden een dergelijk bord. Die van Auschwitz was het bekendste exemplaar, vanwege de op zijn kop gelaste B in het woord Arbeit, dat mogelijk een protest van de Poolse makers was.
Ondertussen zijn de politie en Poolse autoriteiten naarstig op zoek naar het bord en de daders. Volgens museum Auschwitz ging aan de diefstal een gedegen voorbereiding af, want de ijzeren spreuk was eenvoudig los te maken ''als je weet hoe''.
President Shimon Peres van Israël toonde zich ''diep geschokt'' over de diefstal. ''Het teken bevat een diepe historische betekenis voor zowel Joden als niet-Joden als een symbool van de meer dan één miljoen levens die zijn vernietigd in Auschwitz'', aldus het staatshoofd van de Joodse staat.
In Auschwitz in Zuid-Polen kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer 1,5 miljoen mensen om, vooral Joden.
In de persverklaring die Peres liet uitgeven, is 'Arbeit macht frei' drie keer verkeerd gespeld: één keer als 'Arbiet Macht Frie', één keer als 'Arbet Macht Frei' en één keer als 'Arbert Macht Fre'.
(Bron)

Geen opmerkingen: