zaterdag, december 19, 2009

'Sla bevat meer gif'

AMSTERDAM - Supermarkten Jumbo en Lidl verkopen sla met de meeste resten van bestrijdingsmiddelen. Bij Plus liggen de schoonste kroppen in de winkel.
Milieudefensie en Natuur en Milieu deden onderzoek naar sla en mandarijnen in tien supermarkten. C1000 en Jumbo hebben de meest vervuilde mandarijnen in de handel, met alle gezondheidsrisico's van dien, waarschuwen de milieuorganisaties donderdag.
Zij roepen de ketens op alleen groente en fruit zonder chemische bestrijdingsmiddelen aan de man te willen brengen. ''Alleen dan wordt onze gezondheid optimaal beschermd'', aldus de twee milieuorganisaties.
Al jaren doen de groeperingen onderzoek naar groenten, fruit en het gif. Een keer klaagde de voormalig supermarktketen Laurus, nu Super de Boer, hen aan wegens het verstrekken van leugens. De rechter stelde Laurus niet in het gelijk.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) houdt ook de resten gif nauwgezet in de gaten. Volgens de VWA zit er niet te veel gif in de voedingsmiddelen.
''Er is geen enkel gevaar voor de volksgezondheid'', benadrukt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Hij zei dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen de laatste jaren juist drastisch is gedaald.
(Bron)

Geen opmerkingen: