zaterdag, december 19, 2009

Inktvissen gebruiken kokosnoten als schild

JAKARTA - Inktvissen zijn misschien toch slimmer dan gedacht. Australische wetenschappers onthulden dinsdag dat sommige octopussen kokosnoten als schild tegen gevaar gebruiken, een teken van intelligentie dat tot nu toe alleen werd waargenomen bij zoogdieren en vogels.
Het gaat om de 'Amphioctopus marginatus', ook bekend als kokosnoot octopus.
Bioloog Julian Finn zei dat hij compleet verbaasd was toen hij voor het eerst zag dat een inktvis een lege kokosnoot op sjouw nam.
Het dier is daarmee de eerste ongewervelde waarvan bekend is dat het gereedschap gebruikt. ''We associƫren complex gedrag normaal gesproken niet met ongewervelden, met lagere levensvormen zou je kunnen zeggen'', aldus Finn.
De bioloog onderzocht tien jaar lang ongeveer twintig inktvissen in Indonesiƫ. Vier daarvan namen lege kokosnoten onder de armen, sleepten ze mee en verstopten zich er later onder. Hiermee tonen de dieren aan dat ze vooruitdenken.
''Ze doen het, omdat ze later misschien kunnen worden aangevallen. Dat is anders dan dieren die iets oprapen en het voorwerp meteen op hun hoofd zetten ter bescherming.''
(Bron, met video)

Geen opmerkingen: