Mist aangetroffen op verre Saturnusmaan
AMSTERDAM - De grootste maan van de planeet Saturnus 'Titan' is misschien wel de enige plek, buiten de aarde, in het zonnestelsel waar grote hoeveelheden vloeistof aan het oppervlak aanwezig zijn.
Volgens Caltech-astronoom Mike Brown is er nog een overeenkomst Titan en onze planeet: op de maan komt mist voor.
De aanwezigheid van mist is het directe bewijs voor het bestaan van een kringloop. Alleen gaat het op de verre Saturnusmaan niet om een kringloop van water, maar om een kringloop van methaan en ethaan. De mist is hier in feite niets anders dan en wolk op grondniveau.
En wolken zijn er in overvloed op Titan. Het kostte dan ook de grootste moeite om op beelden die de ruimtesonde Cassini heeft gemaakt aanwijzingen te vinden voor de aanwezigheid van methaandruppeltjes op lage hoogte.
Uiteindelijk lukte het de onderzoekers om afzonderlijke wolken op 750 meter boven de grond op te sporen, die zich niet uitstrekten tot de grotere hoogten waar zich normale bewolking vormt: mist dus.
Net als mist op aarde ontstaat de mist op Titan wanneer de luchtvochtigheid ongeveer honderd procent is. Dat kan op twee manieren: door 'vocht' aan de lucht toe te voegen of door de lucht af te koelen, zodat deze minder vocht kan vasthouden.
Dat laatste gaat op Titan echter niet zo gemakkelijk: veel zonnewarmte is er niet, waardoor de temperatuurverschillen op gering zijn. De mist op Titan moet dus ontstaan door de verdamping van methaan uit de meren op het oppervlak.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten