Rechter wegens ongeschiktheid ontslagen
DEN HAAG - De Hoge Raad der Nederlanden heeft eerder deze week een rechter ontslagen omdat zij ongeschikt is om haar taken uit te voeren.
Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bekendgemaakt. De rechter bleek niet besluitvaardig genoeg, was vaak afwezig, was onzeker en werkte te langzaam, meldt het hoogste rechtscollege. Ook waren problemen in de privésfeer van invloed op haar functioneren.
Herhaaldelijk zijn er afspraken gemaakt om de situatie te verbeteren, maar die hebben niet het gewenste resultaat gehad, vindt de raad.
Ze heeft een tijd op proef bij een andere dan haar 'eigen' rechtbank gewerkt en heeft verlof gekregen om orde op zaken te stellen, maar ook die maatregelen hadden niet het gewenste resultaat.
Uit de uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat de vrouw, die in 1992 is beëdigd als rechter, in 2006 een alcoholprobleem had en er een slechte persoonlijke hygiëne op na hield. In april van dat jaar vond de politie haar in verwaarloosde toestand in haar sterk vervuilde woning.
Ze is toen onder dwang meegenomen naar het politiebureau. In de periode die volgde, heeft de rechter geprobeerd haar leven weer op de rails te krijgen, maar de rechtbank waar ze werkte vond uiteindelijk dat ze te veel aan gezag had ingeboet om als rechter serieus genomen te worden.
Het voorval van april 2006 had volgens de rechtbank een veel grotere uitstraling dan eerst werd gedacht. Medewerkers van de rechtbank werden er bijvoorbeeld op aangesproken. In de periode hierna zijn allerlei maatregelen getroffen, en volgde de vrouw een reïntegratietraject, maar zonder het gewenste resultaat.
Volgens de Hoge Raad komen de problemen niet voort uit ziekte. De rechter is wel een aantal keer door ziekte uit de roulatie geweest, maar ze heeft buiten die periodes ''haar persoonlijke gedrag onvoldoende onder controle gehad'', stelt de raad.
Ook voorafgaand aan het incident in april 2006 ''moet betrokkene zich aan alcoholmisbruik hebben overgegeven''.
Het gebeurt zelden dat een rechter wordt ontslagen. Rechters moeten onafhankelijk kunnen werken en worden daarom voor het leven benoemd.
Als een rechter niet functioneert, of in opspraak komt, kiest die er vaak zelf voor weg te gaan. In augustus nog ging een van de vicepresidenten van de rechtbank in Den Haag, Hans Westenberg, met vervroegd pensioen omdat zijn functioneren ter discussie kon worden gesteld.
Hij ging op 1 oktober weg ''in goed overleg met en op verzoek van het bestuur van de rechtbank''.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten