vrijdag, januari 21, 2011

Bloederige versie Wegmisbruikers in China

PEKING - Ontbijttelevisie in de Chinese hoofdstad Peking heeft er een nieuw programma bij: voetgangers die worden platgereden door vrachtwagens en fietsers die worden gelanceerd door te hard rijdende automobilisten.
Alles is tot in het gruwelijkste detail te zien, herhaald in slow motion. Een verkeersagent voorziet de levensechte beelden van deskundig commentaar en legt uit welke regels precies worden overtreden.
Het aantal autobezitters in de Volksrepubliek groeit explosief, en daarmee ook de onveiligheid op de weg. Dagelijks komen honderden verkeersdeelnemers om het leven door ongevallen.
De stadszender van Peking maakt daarom samen met de verkeerspolitie een bloederige variant op Wegmisbruikers.
Het programma, dat schokkende beelden van verkeersslachtoffers niet uit de weg gaat, is dagelijks te zien tijdens zowel de ochtend- als de avondspits.
''Soms kan een simpele vergissing tot grote spijt leiden, een beoordelingsfout kan het einde betekenen van een bruisend leven'', leidt presentator Fan Hongjun het programma in. Vervolgens is te zien hoe een vrachtwagen een fietser plet.
In een ander filmpje wordt een voetganger geschept door een bus. Uit de beelden blijkt hoe weinig Chinese weggebruikers zich aantrekken van zelfs de meest basale verkeersregels.
Volgens statistieken van de politie kwamen in China in 2009 bijna 70.000 mensen om in het verkeer. Dat zou neerkomen op gemiddeld 190 verkeersdoden per dag.
Uit een eerder deze maand gepubliceerd onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie bleek evenwel dat de autoriteiten een veel te rooskleurig beeld schetsen van het aantal dodelijke ongelukken.
Ook bleek dat Peking ten onrechte stelt dat het aantal slachtoffers de laatste jaren afneemt.
(Bron)

Geen opmerkingen: