woensdag, januari 19, 2011

Neushoorn lijdt zwaar onder stroperij

JOHANNESBURG/ZEIST - Steeds vaker worden in Zuid-Afrika neushoorns gestroopt. Afgelopen jaar werd met de dood van 333 neushoorns een triest hoogtepunt bereikt.
Frans Schepers van het Wereld Natuur Fonds ziet de stijgende trend met lede ogen aan: ''Vooralsnog is de populatie niet in gevaar, maar dan moet deze ontwikkeling zich niet doorzetten.''
De neushoorn is een van de beste voorbeelden van geslaagd natuurbeheer in Afrika. Leefden er aan het einde van de 19e eeuw nog slechts honderd van deze dieren, inmiddels stappen er meer dan 20.000 witte neushoorns over de Afrikaanse steppen.
Met de zwarte soortgenoot, die zich liever in de bosjes ophoudt, gaat het wat slechter: daarvan zijn er nog ongeveer 4500, waarvan een kleine 1700 in Zuid-Afrika leven.
''Het is jarenlang heel goed gegaan met het beschermen van de neushoorn, maar nu er veel meer vraag is naar hoorns gaat het aantal gestroopte dieren jaarlijks omhoog'', aldus Schepers, die als programmamanager beschermde dieren en parken regelmatig de wildparken in Zuid-Afrika bezoekt.
''In Azië geloven veel mensen dat de hoorn van een neushoorn geneeskrachtige werking heeft. Dat slaat nergens op. Het is gewoon hetzelfde spul als van je eigen nagels. Dat kun je niet eens verteren, laat staan dat het je beter maakt.''
Vooral het bekende Zuid-Afrikaanse Krugerpark moest het afgelopen jaar veel neushoorns afstaan aan de illegale handel. Stropers kregen daar bijna 150 hoorns te pakken, de neushoorns werden gedood.
De strijd tussen de parkwachters en de stropers is oneerlijk, omdat de bendes die op neushoorns jagen zeer goed zijn uitgerust.
''Het gaat om organisaties die de beschikking hebben over helikopters, nachtkijkers, verdovingsapparatuur en geluidsdempers op de wapens. Daardoor kunnen ze de patrouilles ontwijken'', stelt Schepers.
Een hoorn levert op de Aziatische markt tienduizenden euro's op. Kopers en verkopers in Azië worden nog maar zelden opgepakt, maar de stropers in Afrika moeten er meer en meer aan geloven. ''Afgelopen jaar zijn in het veld bijna honderd stropers opgepakt. Ook zijn er 42 transporteurs gearresteerd'', stelt Schepers.
''De lui die achter de handel zitten en er dus veel geld mee verdienen, worden echter nog niet gepakt. Dat gaat in de toekomst hopelijk wel gebeuren, want we zijn ook intensief bezig met de aandacht voor de handelaars en hun netwerken in Azië.''
Ondanks het verlies van de gestroopte neushoorns gaat het versterken en uitbreiden van de neushoornpopulaties in Zuid-Afrika gewoon door. Het Wereld Natuur Fonds investeert onder meer in een aantal projecten in KwaZulu Natal, in het oosten van het land.
''Daar worden dieren uit bestaande reservaten verhuisd naar nieuw leefgebied, zodat de overblijvende dieren zich beter voortplanten. Met de verplaatste dieren kunnen we op andere plekken nieuwe populaties beginnen'', zegt Schepers.
''Inmiddels zijn er meer dan negentig zwarte neushoorns naar nieuwe gebieden verhuisd en zijn in enkele jaren zijn vijf nieuwe populaties gesticht.''
(Bron)

Geen opmerkingen: