woensdag, januari 19, 2011

Onderzoek preventief fouilleren politie

DEN HAAG - De Nationale ombudsman gaat de manier waarop de politie preventief fouilleert samen met de ombudsmannen van de gemeentes Amsterdam en Rotterdam onderzoeken.
Dat maakte de ombudsman maandag bekend.
Met het onderzoek willen de ombudsmannen duidelijk krijgen ''hoe de politie de mensen selecteert zonder te discrimineren bij het fouilleren en welke instructies de politie krijgt van de officier van justitie'', aldus de ombudsman.
Het onderzoek richt zich op Amsterdam, Rotterdam, Haarlemmermeer en Culemborg.
Om een goed beeld te krijgen is een meldpunt geopend op de website van de Nationale ombudsman, waar mensen hun ervaringen kwijt kunnen. Daarnaast gaan de ombudsmannen het veld in.
Het meldpunt blijft volgens de zegsvrouw in elk geval zes weken open. De ombudsmannen verwachten na de zomer een rapport hierover te kunnen presenteren.
Volgens een woordvoerster wordt het volgens haar ingrijpende middel steeds belangrijker. ''Dat vinden wij een goede reden om te kijken hoe het er in de praktijk aan toe gaat.''
Bij de ombudsman liggen geen klachten over de manier waarop de politie het middel gebruikt. ''Daarom hebben we de input van burgers nodig.''
(Bron)

Geen opmerkingen: