Medewerker besteelt Stadsarchief Amsterdam
AMSTERDAM - Een medewerker van het Stadsarchief van de gemeente Amsterdam heeft zijn werkgever bestolen.
De man nam zeventiende- en achttiende-eeuwse gelegenheidsgedichten mee uit het archief, bevestigde directeur Marens Engelhard maandag een bericht in de Volkskrant.
De diefstallen vonden plaats in 2009. De stukken waren een paar duizend euro waard. De man, die dertig jaar bij het Stadsarchief werkte, bood de documenten aan bij antiquariaten.
Hij liep tegen de lamp omdat een conservator van de afdeling bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam de zaak niet vertrouwde. Die zag de gedichten op sites van antiquariaten staan. De oud-medewerker stal ook enkele boeken en almanakken.
De medewerker is direct ontslagen toen de verduistering werd ontdekt en is later veroordeeld tot een taakstraf. Het Stadsarchief vreest echter dat de man nog meer heeft gestolen dan nu bekend is.
Na de zomer werd de instelling opnieuw benaderd met documenten die verdwenen bleken te zijn. Engelhard hoopt dat antiquariaten hem benaderen als zij een vermoeden hebben dat stukken uit het Stadsarchief afkomstig zijn.
De instelling heeft de gestolen gelegenheidsgedichten teruggekocht, ook voor een paar duizend euro. Deze gedichten werden in de zeventiende en achttiende eeuw gemaakt bij familiegebeurtenissen als een huwelijk, geboorte of overlijden. Ze zijn niet heel zeldzaam, maar wel gewild bij verzamelaars.
Het Stadsarchief plaatst op zijn website een lijst met vermiste stukken, al is volgens Engelhard niet één-twee-drie duidelijk als iets ontbreekt in het archief. ''Wij beheren veertig kilometer aan planken met materiaal.''
Medewerkers hebben autorisatie nodig om bij de archiefstukken te komen, maar ook diefstal is volgens de directeur nooit helemaal te voorkomen. Camera's ophangen is geen optie, zegt hij. ''We hebben vele gangen van honderd meter lang. Je kunt moeilijk bij elke archiefkast een camera ophangen.''
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten