dinsdag, januari 18, 2011

'Vrouw Ben Ali nam anderhalve ton goud mee'

PARIJS - De echtgenote van de afgezette Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali, Leila Trabelsi, zou vrijdag in de Tunesische centrale bank voor 45 miljoen euro aan goud hebben opgehaald.
Dit meldt maandag het Franse dagblad Le Monde op gezag van bronnen bij de Franse geheime dienst.
De 53-jarige presidentsvrouw en voormalig kapster bezocht de gouverneur van de centrale bank en vroeg om anderhalve ton goud.
Toen de gouverneur dat weigerde, belde ze haar man die pas na lang aandringen instemde met de merkwaardige 'opname'. Het lijkt erop dat ze het goud meekreeg en meteen naar Dubai is gevlogen, aldus een Franse zegsman.
Ben Ali dacht toen kennelijk nog dat zijn val niet zo snel zou geschieden. Hij heeft nog een toespraak opgenomen, maar die is nooit uitgezonden, meldde Le Monde. Alles wijst erop dat Ben Ali vrijdagmiddag onvrijwillig is vertrokken.
De 74-jarige, belaagde president wist kennelijk bij zijn vertrek niet eens waar hij heen zou gaan. Over de vlucht, die hem uiteindelijk in Saudi-Arabië bracht, doen verscheidene verhalen de ronde.
Leila Trabelsi is in de ogen van veel Tunesiërs de duistere kracht achter het corrupte regime van haar echtgenoot. Haar familie zou in de stijl van maffioso criminele netwerken runnen en als een staat in de staat te werk gaan. Leila en haar clan zouden zich vermogens van de Tunesische staat hebben toegeëigend.
Bij recente demonstraties tegen de regering viel de haat jegens de Trabelsi's op door afkeurende kreten als ''het is de kapster die commandeert''. Ook hebben groepen jonge plunderaars in de afgelopen dagen kennelijk systematisch eigendommen van leden van de Trabelsi-clan geplunderd.
Leden uit de clan die vrijdagmiddag halsoverkop naar Frankrijk wilden vluchten, zouden door toedoen van een piloot van Tunis Air niet in hun opzet zijn geslaagd. Ze gingen op het laatste moment aan boord van een Tunesisch verkeersvliegtuig dat naar Lyon zou gaan.
De piloot, Mohamed Ben Kilani, weigerde toen echter met deze passagiers te vertrekken. Daarmee werd de vlucht vertraagd tot het leger de luchthaven overnam en de val van Ben Ali een feit was.
(Bron)

Geen opmerkingen: