vrijdag, januari 21, 2011

Russische vliegtuigen onderschept door F-16's

LEEUWARDEN - Twee Russische vliegtuigen zijn in de nacht van woensdag op donderdag onderschept door twee Nederlandse F-16's.
De Russen waren Nederlands verantwoordelijkheidsgebied binnengevlogen, zonder dat duidelijk was waarom. Dat meldt de luchtmacht donderdag.
De F-16's kregen opdracht om poolshoogte te gaan nemen bij de Russische vliegtuigen van het type Bear T-95. De Russen werden op dat moment al in de gaten gehouden door de Noorse en Deense luchtmacht.
De F-16's hebben de Russen begeleid, totdat de Britten de taak overnamen in het Britse luchtruim. Waarom de Russische vliegtuigen in het Nederlandse luchtruim vlogen, zonder dat ze hun identiteit bekend maakten, is niet duidelijk.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie komt het wel vaker voor dat vliegtuigen, zonder zich te identificeren, het verantwoordelijkheidsgebied binnenvliegen.
''De afgesproken NAVO-procedure vanwege de terreurdreiging is dan dat F-16's de vliegtuigen oppikken. Als je geen contact heb, ga je kijken", aldus de woordvoerder. De afgelopen drie jaar is dat volgens het ministerie vier keer voorgekomen."
In november vorig jaar waren al eens Kamervragen gesteld na een soortgelijk incident met twee Russische bommenwerpers. Volgens minister Hans Hillen van Defensie overtrad de Russische luchtmacht destijds geen internationale regels.
Al was hij wel van mening dat de Russische vliegtuigen zich vanwege veiligheidsredenen moeten melden bij het binnenvliegen van het verantwoordelijkheidsgebied.
De op basis van nationale wetgeving bestaande meldingsplicht wordt tijdens dit soort vluchten echter doorgaans niet gerespecteerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: