donderdag, juni 19, 2003

Aantal asieldieren stijgt enorm

DEN HAAG - Het aantal dieren in Nederlandse asiels is explosief gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Dierenbescherming die donderdag zijn uitgebracht. Volgens de organisatie gaat het vooral om katten.
Omdat deze dieren nergens staan geregistreerd, is het moeilijk de eigenaren van deze beesten terug te vinden. In 2002 nam het aantal asieldieren met 7 procent toe in vergelijking met 2001. Het is voor het eerst sinds jaren dat het aantal opgenomen beesten stijgt.
In totaal werden er vorig jaar ruim 78.000 honden en katten opgevangen. In 2001 waren dat er nog 73.034. Met name het aantal katten dat in de dierenasielen terechtkomt is aanzienlijk gestegen, van 45.216 in 2001 naar 49.625 in 2002.
Volgens de Dierenbescherming is er een grote toename van het aantal zwerfkatten. In tegenstelling tot weggelopen honden worden deze huisdieren vaak niet meer opgehaald door hun baasjes. Zo wordt 67 procent van de weggelopen honden herenigd met de eigenaar terwijl slechts 12 procent van de katten wordt opgehaald.
(Bron)

Goddomme, neem dan geen beest. En als je er niet meer voor kunt zorgen, zorg dan voor een goed tehuis - zoals ik dat probeer te zijn voor de twee katten van een vriendin die ze niet meer kon houden. Zij hield (en houdt nog) van haar beesten, en gunde ze dus ook een nieuwe plek.
Denk na vóór je een beest neemt. Want het betekent ook uitlaten of bak verschonen, elke dag eten en water geven, af en toe een ongelukje, een eigen karakter. (Zo verbaas ik me nog steeds over mijn katten: broer en zus, waarbij broer buiten is of op schoot wil, of op schoot, of desnoods als het echt niet anders kan op schoot, en zus buitenwandelt en om de haverklap binnenkomt en aandacht wil en tegen je mauwt, maar til haar niet op - dat haat ze.)

Geen opmerkingen: