vrijdag, augustus 08, 2003

Beam me up, Scotty

AMSTERDAM - In films, zoals Star Trek, kan het al veel langer: in een flits naar een andere locatie reizen. In de echte wereld kan het nu ook. Teleportatie is geen sciencefiction meer. Het Belgische bedrijf Teleportel heeft een teleportatietechniek ontwikkeld die in eerste instantie als nieuwe vorm van videoconferentie wordt geïntroduceerd. Maar wellicht dat de teleportatietechniek over enkele jaren in de Nederlandse huiskamers te vinden is.
"Teleportatie is geen 3D videoconferencing", benadrukt Luc de Backer (Teleportel) tijdens een demonstratie van de techniek in MediaPlaza. In een futuristische vergaderzaal staat een doorzichtig teleportatiescherm waarop een collega van De Backer verschijnt. Het beeld is helder en door de 3D setting is er diepte zichtbaar. De collega bevindt zich op dat moment achter een teleportatiesysteem ergens in Frankrijk en ziet ons ook allemaal zitten. Hij zwaait dan ook beleefd terug als één van de aanwezigen zijn hand opsteekt.
Het levensgrote beeld van De Backers collega wordt digitaal doorgezonden via ISDN of internet. In zijn spraak en bewegingen zit geen merkbare vertraging. Het grote verschil met videoconferentie is dat het beeld van de gesprekspartner op ware grootte wordt doorgezonden. De mensen aan de vergaderzaal hoeven bovendien niet op een beeldscherm te kijken om de persoon te zien: hij zit 'gewoon' aan tafel. Ook zijn er geen monitors, speakers of camera's zichtbaar aanwezig. Niet aan de vergadertafel en niet op de locatie waar de virtuele persoon zich echt bevindt.
Een van de belangrijkste voordelen van teleportatie is wellicht dat er oogcontact mogelijk is met de verre gesprekspartner. Met de huidige techniek bevindt de virtuele persoon zich nog op een doorzichtig beeldscherm. Teleportel heeft echter al patent op een techniek waarbij het beeld van de doorgezonden persoon op het netvlies van de aanwezigen wordt geprojecteerd. Net als Scotty bevindt de virtuele persoon zich dan 'daadwerkelijk' midden in een ruimte op duizenden kilometers van zijn ware verblijfplaats.
Nu nog ruik- en voelsensoren aan de techniek toevoegen en reizen is niet langer nodig. Ook alleen eten behoort tot de verleden tijd. Je 'beamt' je gasten gewoon naar de eettafel.
(Bron)

Geen opmerkingen: