zaterdag, augustus 09, 2003

Watergebruik Friesland neemt verder toe

LEEUWARDEN - Waterleidingbedrijf Vitens heeft zaterdag de bevolking van Friesland nogmaals met klem opgeroepen te stoppen met het besproeien van tuinen en het wassen van auto's.
[Kun je autowassen niet gewoon verbieden nu? Als het per se moet, gaan mensen maar naar een wasserette, die zijn zuiniger met water.]
Ondanks verzoeken eerder deze week, stijgt het waterverbruik met de dag. Ook de terugkomst van vakantiegangers draagt daar aan bij. Bovendien is er ook nog eens een lek geslagen in een transportleiding.
"We draaien op onze maximale productiecapaciteit", aldus directeur J. van Winkelen van Vitens. Hij voorziet bij een verdere stijging van het drinkwaterverbruik dat de druk uit de kraan nog meer zal afnemen. In de toeristische centra langs de Friese IJsselmeerkust komt er al minder water uit de kraan.
Bij het bedrijf hebben tot nu toe zeven klanten geklaagd dat ze bruin water uit de kraan krijgen. Volgens Vitens wordt het water weer helder als de kraan een poosje wordt open gezet.
[En dat water kun je best gebruiken om de plee door te spoelen - want zomaar de kraan openzetten is niet echt 'zuinig doen met water'...]
Ook de bewoners van het gebied tussen Harlingen, Franeker en Bolsward moeten rekening houden met een verminderde druk. De reden is een opgetreden lek in een grote transportleiding van Vitens tussen Spannenburg en Hommerts. Het bedrijf heeft het lek echter nog niet kunnen traceren. De directie overweegt het water door een reserveleiding te transporteren.
Volgens woordvoerder F. Silvus wordt op zaterdag traditioneel het meeste water verbruikt. "Maar het verbruik bereikt steeds hogere pieken omdat veel Friezen dit weekeinde terugkomen van vakantie. Bovendien verblijven in de provincie nog veel toeristen." Silvus verwacht dat zaterdagavond alle records van de afgelopen dagen opnieuw zullen worden gebroken. "Dan wordt het echt spannend of we nog wel aan de vraag kunnen voldoen."
Vitens kreeg afgelopen dagen al hulp van het Waterbedrijf Groningen met wat extra drinkwater. Maar dat was volgens Vitens "slechts een druppel op een gloeiende plaat".
(Bron)

Geen opmerkingen: