donderdag, augustus 07, 2003

Trein en telefoon duurder door inflatie

DEN HAAG - Diverse producten en diensten zijn mogelijk te duur door de verkeerde berekening van de inflatie door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen van onder meer treinkaartjes en telefoontjes worden jaarlijks aan de hand van het inflatiecijfer vastgesteld.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) verhoogden eind december 2002 de prijs voor een treinkaartje met 4,9 procent. Aan de basis van die verhoging lag de inflatie van dat jaar van 3,5 procent. Dat cijfer zal over enkele weken door het CBS worden verlaagd.
Volgens een woordvoerster van de NS zullen de treinkaartjes waarschijnlijk niet goedkoper. "Mocht de aanpassing leiden tot een lager inflatiecijfer voor 2002, dan ga ik ervan uit dat we de prijzen niet gaan verlagen."
De NS zegt zich voor een deel op de cijfers van het CBS te baseren. "We gebruiken ook de prognoses van Centraal Planbureau. Als die achteraf hoger of lager uitvallen passen we de prijzen ook niet aan", stelt de woordvoerster die benadrukt dat de NS nog precies bekijkt wat de gevolgen kunnen zijn.
KPN verhoogde zijn telefoontarieven voor het vaste net afgelopen juli met 3,5 procent op basis van de inflatiegegevens van vorig jaar. "Wij wachten af wat de daadwerkelijke correctie van CBS zal zijn", aldus een woordvoerster van het telecombedrijf. Wanneer er sprake is van een enorme afwijking zal KPN overleggen met toezichthouder Opta over een mogelijke aanpassing van het telefoontarief. "Het lijkt ons mee te vallen."
(Bron)

Dus kaartjes duurder maken doet de NS vast van tevoren, met de inflatiecijfers als 'oorzaak' - en als die oorzaak incorrecte gegevens blijkt te bevatten, dan geeft dat niet. Waarom denk ik nou dat een correctie de andere kant wel geleid zou hebben tot prijsaanpassingen?
Misschien toch weer tijd voor een grijsrijdactie: kaartje kopen voor 95,1% van de route.

Geen opmerkingen: