maandag, augustus 04, 2003

Ik krijg trouwens verdacht veel bezoekers die zochten op daas of varianten ervan.
Tis weer zomer. Een natte lap helpt soms, evt. met wat azijn. Krabben helpt niet, die verschrikkelijke jeuk verandert in brand zodra je de bult aanraakt. Azaron helpt ook nauwelijks.
(Troost: een jarenlange heftige reactie hoeft niet in te houden dat je eeuwig en altijd zulke bulten ter grootte van een schoteltje zult krijgen. Sinds twee jaar zijn mijn dazenbulten plots 'gewoon' muggenbultgrootte.)
Apis Mellifica, een homeopatisch middel, schijnt soms te helpen. Voor paarden heb je een spray met ceder, citronella, kruidnagel, idris-yaghi-olie, eucalyptus, pepermuntolie, walnootolie, avocadolie, sesamolie - grotendeels vliegwerende middelen. Dus misschien dat insmeren met zoiets helpt (anti-muggenspul misschien?).
Wat laurierbladeren een halve dag laten sudderen in een bodempje water, het spul in een spuitflesje doen en maar sprayen als die krengen in de buurt zijn - kan helpen.
Over het algemeen: let goed op, vooral in de buurt van vee. Die vliegen die je zo hinderlijk volgen, zijn tien tegen een dazen - zeker als ze vooral geïnteresseerd zijn in onbedekte huid.
Hier zie je een foto van een regendaas, hier een Chrysops-variant, die in elk geval de opvallende vleugels heeft. Een vlieg met grote groene of gouden ogen en geblokte vleugels is een foute vlieg.
Dazen en horzels zijn _niet_ dezelfde beesten. Een daas wil je bloed; een horzel wil eitjes leggen op of in je huid. Van een daas krijg je een bult; van een horzel krijg je een nare wond met een made erin.
(Eerder stuk over hetzelfde onderwerp, met foto's.)

Geen opmerkingen: