maandag, augustus 04, 2003

TT 105 Consument bezuinigt op vakantie

VOORBURG De Nederlander beknibbelt het eerst op zijn vakantie, uitgaan en op huishoudelijke artikelen en andere duurzame goederen als het inkomen daalt. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het CBS stelt dat de afgelopen 20 jaar het lijstje met bezuinigingen sterk is gewijzigd. In 1982 wilde een op de vier de auto als eerste de deur uit doen. Dat is nu nog maar een op de elf.
De consument, wiens vertrouwen in de economie de laatste 20 jaar nog nooit zo laag was, wil pas als laatste op voeding, drank en tabak bezuinigen. Ook op kleding wordt niet snel beknibbeld.

Dat er nu op duurzame goederen bezuinigd wordt is niet zo gek - vooral als het gaat om vervanging van al aanwezige dingen. Veel mensen hebben de afgelopen jaren van alles gekocht, zodat een bezuiniging op dit gebied misschien meer een uitstel dan een afstel is: laat die nieuwste breedbeeldtv maar even zitten, we doen nog wel een tijdje met de oude?
Misschien gaan we wel weer terug naar pas iets nieuws kopen als het te vervangen artikel op/kapot is, net als vroeger. Zal veel schelen in de diverse vervuilingen - maar ook in werkgelegenheid in de productie-, transport- en winkelsfeer.

Geen opmerkingen: