woensdag, november 05, 2003

'Duizenden vrouwen misbruikt in Congo'

NEW YORK - In het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn tijdens de burgeroorlog van de afgelopen jaren duizenden vrouwen verkracht en verminkt. Dat hebben hulpverleners van de Verenigde Naties, die het gebied voor het eerst sinds lange tijd binnen konden komen, dinsdag gezegd.
Medewerkers van het Wereldvoedselprogramma (WFP) ontdekten dat vrouwen in de grensprovincies Noord- en Zuid-Kivu systematisch zijn mishandeld en misbruikt. Onder hen waren zelfs 5-jarige meisjes en 80-jarige vrouwen. Volgens een VN-woordvoerder heeft het WFP nooit eerder op zo'n grote schaal dergelijk geweld gezien. ,,We vrezen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is.''
De onrustige situatie in het Centraal-Afrikaanse land verergerde zich toen buurlanden Rwanda en Uganda in 1998 het land binnenvielen. Zij steunden rebellengroepen die probeerden de regering in Kinshasa omver te werpen. De burgeroorlog in Congo, het voormalige Zaïre, kostte de afgelopen vijf jaar aan circa drie miljoen mensen het leven.
De gevechten in de Kivu-provincies, die grenzen aan Uganda, Rwanda en Burundi, zijn de afgelopen maanden in hevigheid afgenomen. De VN en het Congolese leger onderhandelen met twee krijgsheren in het gebied die onlangs beloofden hun strijd te staken.
(Bron)

Geen opmerkingen: