woensdag, november 05, 2003

Inspectie onderzoekt zorg verpleeghuis

AMSTERDAM - De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelt een onderzoek in naar de zorg in verpleeghuis De Egmontshof in Oud-Beijerland. Door bezuinigingen is daar te weinig personeel om de bewoners te helpen.
Directeur Piet den Uil zegt dat van de 65 à 70 uren zorg die per etmaal nodig zijn, er door geldgebrek acht ingeleverd moeten worden. Gevolg: bewoners kunnen minder vaak douchen, worden later uit bed gehaald, komen bij toerbeurt helemaal niet uit bed en krijgen minder hulp bij de maaltijden waardoor ze weer minder eten.
Den Uil vindt dat er 'maatschappelijk gezien' inderdaad geen sprake is van goede zorg, maar beweert dat hij niet anders meer kan.
In het verpleeghuis heeft ook de facilitaire dienst uren ingeleverd. Een aantal toiletten is op slot gegaan, zodat ze niet meer hoeven te worden schoongemaakt. Het gevolg is wel dat de verpleeghuisbewoners langer moeten wachten voordat ze naar de wc kunnen.
De situatie in De Egmontshof staat niet op zich. Dit weekeinde waarschuwde Arcares, de brancheorganisatie van verpleeghuizen, dat door de bezuinigingen de basiszorg aan bewoners in gevaar komt. Nu nog krijgt een bewoner gemiddeld vijftig minuten persoonlijke zorg per dag, door de bezuinigingen dreigen dat er nog slechts veertig te worden. Den Uil hoopt dat de diaconieën in de Hoeksche Waard willen bijspringen.
(Bron)

Geen opmerkingen: