donderdag, november 06, 2003

Woord Zyklon-B valt opnieuw op Holocaust-veld

BERLIJN - De bouw van het grote Holocaust-monument in Berlijn wordt steeds gecompliceerder. Ook de fundamenten blijken nu chemicaliën te bevatten die zijn geproduceerd door een dochterfirma van het Degussa-concern.
Vorige week stopten de opdrachtgevers de bouw van het monument, een stelenveld ter grootte van enkele voetbalvelden in het centrum van Berlijn. Ze zagen af van een anti-graffiti-laag van Degussa, omdat een vroegere dochteronderneming van dat bedrijf in de oorlog Zyklon-B produceerde, het gifgas waarmee de nazi's miljoenen joden vermoordden.
Na een controle blijkt nu dat Degussa-dochter Woermann Bauchemie beton-condensator heeft geleverd voor de fundamenten en de betonstelen van het monument. Er staan al 25 van de 2700 stelen en een paar honderd fundamenten zijn gelegd. De opdrachtgever overweegt volgens Duitse media dit alles af te breken. Dat zou een blamage zijn en kost veel geld.
Een betrokken bouwonderneming zei dat het moeilijk zal worden bouwmateriaal van een onbelaste firma te vinden. Ook klinkt in de media veel kritiek op de uitsluiting van Degussa. Een commentator stelde dat gasten in de toekomst ook niet in een Mercedes-taxi bij het Holocaust-monument mogen voorrijden, omdat bij dat bedrijf veel dwangarbeiders hebben gewerkt.
(Bron)

Geen opmerkingen: