woensdag, november 05, 2003

Israël laat veiligheidsdienst journalisten natrekken

JERUZALEM - Israël wordt door internationale en plaatselijke organisaties beschuldigd van een ernstige aantasting van de persvrijheid. Volgens nieuwe regels van het regeringspersbureau voor het verkrijgen van officiële perskaarten moet iedere journalist vooraf instemmen met een onderzoek door de binnenlandse veiligheidsdienst, de Shin Bet.
De nieuwe regels 'geven de autoriteiten een onredelijk veto over wie er als buitenlandse correspondent kan werken', stelt de buitenlandse persvereniging, de FPA. 'Dit is een totale inbreuk op de persvrijheid en een dramatische ommekeer in de openheid die Israël de afgelopen decennia heeft betracht.'
Internationale organisaties die zich bezighouden met de persvrijheid hebben zich bij de kritiek aangesloten, evenals de Israëlische Raad voor de Pers, IPC. 'Het is niet acceptabel dat in de naam van defensie de veiligheidsdiensten zullen bepalen wie wel en wie niet een perskaart krijgt.' De regels gelden voor zowel buitenlandse als Israëlische journalisten.
Daniel Seaman, directeur van het regeringspersbureau, GPO, weerspreekt de kritiek. Hij meent dat de regels de afgelopen jaren noodzakelijk zijn geworden vanwege de verslechterde veiligheidssituatie. Het zal echter niet zo zijn dat de veiligheidsdienst een veto krijgt over de uitreiking van de perskaarten, zegt Seaman.
'Dat is zo ontzettend in tegenspraak met de werkelijkheid dat ik er naar van word het te weerspreken', zegt Seaman opgewonden. 'We hebben overlegd met alle betrokkenen, ook met de FPA en uitgelegd dat dat absoluut niet de bedoeling is. De reactie van de FPA is een verdraaiing van de feiten'.
Volgens Seaman zal slechts in bepaalde gevallen de Shin Bet gevraagd worden de journalisten na te trekken, nadat ze al een perskaart hebben gekregen. De veiligheidsdienst kan dan slechts een aanbeveling doen om de kaart in te trekken. Die aanbeveling kan getoetst worden tot aan het hooggerechtshof.
Behalve de veiligheidscontrole wordt op het nieuwe formulier ook de naam van de grootvader gevraagd, de nationaliteit of religie van de aanvrager, moet de aanvrager het formulier in bijzijn van een notaris ondertekenen en moet er worden betaald voor de aanvraag.
(Bron)

Geen opmerkingen: