zondag, januari 11, 2004

Blair treedt af als blijkt dat hij loog over David Kelly

LONDEN - De Britse premier Blair heeft zondag gezegd dat hij aftreedt, als Lord Hutton in zijn rapport over de zaak-Kelly tot de conclusie komt dat hij heeft gelogen.
David Kelly is de wapendeskundige die vrijwel zeker zelfmoord pleegde nadat hij was genoemd als degene die informatie naar de BBC had gelekt. De premier deed zijn uitspraak in een interview met BBC's David Frost.
Blair zei dat hij zich niet zal 'verstoppen' voor een debat met zijn tegenstanders over het rapport, dat binnenkort verschijnt. Die zeggen dat hij heeft gelogen en dat hij in strijd met zijn uitlatingen er wel op heeft aangestuurd dat de naam van Kelly in de publiciteit zou worden gebracht als bron van de BBC.
De BBC meldde op basis van een anonieme bron dat de Britse regering een rapport over de dreiging van Irak had aangedikt om een oorlog tegen dat land te rechtvaardigen. Kelly zelf zei tijdens een verhoor voor een parlementaire commissie dat hij niet de bron kon zijn voor de mededelingen die BBC-journalist Andrew Gilligan deed.
Op de vraag of het oordeel van Lord Hutton het definitieve oordeel zal zijn of dat degenen die erin worden bekritiseerd, hun zaak nog weer kunnen bepleiten, bleef Blair vaag. Hij zei: "De werkelijkheid is dat de bevindingen van de rechter van doorslaggevend belang zijn voor het publiek, voor het parlement en, hoop ik, voor de media. Maar liever dan nu in te gaan op wat er wel en niet zou kunnen gebeuren als het rapport uitkomt, denk ik dat we moeten wachten."
De Britse premier zei tegen David Frost dat hij op de dag van de publicatie van het rapport van Lord Hutton een verklaring zal afleggen. Een besluit over zijn deelname aan een debat over het rapport in het parlement is volgens de premier nog niet genomen. De leider van de Conservatieven, Michael Howard, zei in een reactie daarop tegen de BBC dat het onbegrijpelijk zou zijn als Blair niet zou deelnemen aan het debat in het Lagerhuis.
In de uitzending zei Blair verder dat de massavernietigingswapens van het voormalige Iraakse regime mogelijk nooit worden gevonden. Hij zei dat dat niet verbazingwekkend is in een land dat tweemaal zo groot is als het Verenigd Koninkrijk. Op de vraag of hij indertijd fout zat met zijn nadruk op de dreiging van massavernietigingswapens, zei hij: "Dat kun je op dit moment niet zeggen. Wat je kunt zeggen is dat we die informatie hadden gekregen over Saddams programma's en over zijn wapens en dat we daarnaar hebben gehandeld. Maar 'ik weet het niet' is het antwoord."
(Bron)

Geen opmerkingen: