dinsdag, februari 03, 2004

WK snertkoken groeit uit tot internationaal fenomeen

GRONINGEN - Het loopt storm voor de lustrumeditie van het wereldkampioenschap snertkoken op 20 februari in Groningen. Al tientallen deelnemers hebben zich aangemeld voor het evenement dat tien jaar geleden als een grap begon, maar inmiddels is uitgegroeid tot een groot internationaal fenomeen.
De opmerkelijkste inschrijving komt van een asielzoekerscentrum in de regio, zei initiatiefnemer H. van der Velde dinsdag. Afghaanse en Pakistaanse asielzoekers hebben geïnformeerd of hun erwtenrecept in aanmerking komt voor de wedstrijd.
[Over integratie gesproken...]
"Het enige criterium voor snert is de erwt", grinnikte Van der Velde. "Verder laten we deelnemers helemaal vrij. De snert wordt beoordeeld op smaak, aanblik, geur, uitstraling en originaliteit. Het evenement leeft echter onder de deelnemers. Sommigen houden het hele jaar door proefsessies om in vorm te blijven. De jongste deelnemer tot nu toe is 17 jaar oud, de oudste 68."
De Hotelschool Groningen organiseert een heel snertfestijn rond het kampioenschap. Publiek kan de hele dag door snert van de deelnemers proeven. Prinses Máxima is uitgenodigd als eregast. De organisatie wil de echtgenote van kroonprins Willem-Alexander van haar snertapathie afhelpen.
[Snertantipathie, zullen ze bedoelen.]
De Argentijnse stelde vorige jaar in een interview met het Jeugdjournaal niet van het typisch Hollandse gerecht te houden. "En als ze niet naar het WK zelf kan komen, gaan we op Koninginnedag gewoon langs de route staan", aldus Van der Velde.
Máxima zou overigens niet de eerste koninklijke snertproever zijn: een paar jaar terug ging prins Filip van België haar voor. Tijdens een bezoek aan de provincie Groningen maakte hij tijd vrij om van de winnende soep te proeven. Recenter at PvdA-fractieleider Wouter Bos tijdens een bezoek aan Groningen nog van de lekkerste erwtensoep ter wereld.
Het WK snertkoken is in de tien jaar van haar bestaan een evenement van internationale allure geworden. Voorgaande jaren kende de strijd onder meer koks uit Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk, Australië en Suriname. Winnaar van de negende editie was een Nederlander die aan zijn grootmoeder een geheim recept had ontfutseld.
Traditiegetrouw vindt tegelijkertijd met het WK snertkoken ook het WK stamppotkoken plaats. Ook hiervoor hebben zich al tientallen mensen aangemeld.
(Bron)

Geen opmerkingen: