vrijdag, februari 06, 2004

Duiven volgen snelweg

Niet hun aangeboren magnetische kompas of de stand van de zon blijkt postduiven de weg naar huis te wijzen. De vogels volgen simpelweg de menselijke infrastructuur en vliegen boven snelwegen en spoorbanen, blijkt uit een Brits onderzoek.
De universiteit van Oxford ontdekte in een tien jaar durende studie dat duiven boven snelwegen afslagen volgen en oriƫntatiepunten gebruiken om te onthouden waar ze zijn. De onderzoekers zeiden tegen de BBC dat ze " waren omgevallen van verbazing" over de bevindingen.
De routes die de postduiven aflegden, werden vastgelegd met behulp van volginstrumenten en Global Positioning System-technologie. "Ze volgen niet voortdurend rechte lijnen en soms vliegen ze op 100 meter hoogte boven bebouwde gebieden en is het moeilijk te zien wat ze volgen", aldus onderzoeksleider Tim Guilford.
Wanneer een duif een snelweg volgt, is het volgens hem echter onmiskenbaar. " We volgden een paar duiven die boven de ringweg van Oxford vlogen en zelfs afsloegen bij bepaalde verkeersknooppunten. Het leek menselijk."
(Bron)

Geen opmerkingen: