vrijdag, februari 06, 2004

Criminelen de bossen in

Criminelen en overtreders moeten binnenkort kunnen worden veroordeeld tot een paar weken sober verblijf in het bos. Dat schept ruimte in de gevangenissen, aldus minister Donner (Justitie).
Hij waarschuwt dat de capaciteit van de gevangenissen de komende jaren tekortschiet, als er niet wordt gezocht naar meer alternatieven voor celstraffen. ,,Het cellentekort blijft de komende jaren groeien'', zegt Donner morgen in een interview in deze krant. ,,Over drie jaar is er, ondanks de bouw van nieuwe gevangenissen, een tekort van 1700 plaatsen. Dat is onder meer het gevolg van meer en langer straffen. Dit kan niet zo doorgaan.''
Het naar het bos sturen van wetsovertreders, stelt hij, is jarenlang gemeengoed geweest in ons land. ,,We hadden vroeger de rijkswerkinrichtingen waar je dan een tijdje uit de circulatie was.'' Mensen die hun boete niet hebben betaald en daarvoor een paar dagen moeten zitten, zouden in zo'n sobere inrichting terecht kunnen. Dat is veel goedkoper, omdat de beveiliging en de voorzieningen minimaal kunnen zijn.
Donner denkt na over meer alternatieven. ,,Waarom zou je niet de bovenverdieping van een torenflat inrichten als gevangenis? Dan hoef je alleen de lift en de trap te bewaken. Je kunt ook een boot afmeren in de haven. Als veroordeelden niet vluchtgevaarlijk zijn, moet je ze dan plaatsen in een zwaar beveiligde gevangenis? Die kunnen we beter gebruiken voor criminelen die zo'n plek wel nodig hebben.''
Volgens de minister heeft de roep om meer en langere straffen ertoe geleid dat in Nederland meer gevangenen vastzitten dan in veel omringende landen. ,,We zijn al lang geen gematigd land meer.'' Ook stelt hij dat de kosten per gedetineerde sterk stijgen. Zo kost een overnachting in een gevangenis de staat 190 euro, twee keer zoveel als 15 jaar geleden.
Eerdere plannen van Donner gevangenen al na de helft van hun straf onder voorwaarden vrij te laten, stuitten op hevig verzet in de Tweede Kamer. De CDA-bewindsman komt binnenkort met een nieuw voorstel, waarin staat dat gedetineerden nog steeds tweederde van hun straf moeten uitzitten.
Justitie zal verder strengere voorwaarden kunnen stellen aan hun voorwaardelijke vrijlating, bijvoorbeeld door een stadionverbod of een straatverbod op te leggen. Daar staat tegenover dat gevangenen tijdens hun detentie meer vrijheden krijgen, zodat zij na hun straf makkelijker kunnen wennen in de maatschappij.
(Bron)

Nu.nl meldt:
Donner heeft het in de krant zelfs over het onderbrengen van gevangenen op de bovenste verdiepingen van een torenflat. "Dan hoef je alleen de lift en de trap te bewaken." Volgens een woordvoerster van het ministerie was dat meer een mijmering.

Zou Donner weleens gehoord hebben van penthouses?

Geen opmerkingen: