dinsdag, augustus 31, 2004

Mogelijk hogere heffing elektriciteit

DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer een tegenvaller van 14 tot 20 miljoen euro bij subsidies voor het milieuvriendelijk opwekken van elektriciteit gemeld. De oorzaak wordt nog onderzocht, maar als het gaat om een blijvend probleem zullen de huishoudens meer geld kwijt zijn aan een heffing op stroom.
De uitgaven in het kader van de wet Milieukwaliteit Elektriciteitsprodctie (MEP) zijn hoger dan verwacht, terwijl de inkomsten uit een heffing per elektriciteitsaansluiting tegenvallen. Die heffing bedraagt dit jaar 39 euro en zou volgend jaar uitkomen op 41 euro, maar daar dreigen dus enkele euro's bovenop te komen. Half september moet dat duidelijk zijn.
Minister Brinkhorst heeft de subsidieregeling voor de elektriciteitsproducenten op een aantal punten verbeterd, maar hij komt niet tegemoet aan de wens van een meerderheid in de Tweede Kamer om de MEP ook te laten gelden voor een centrale in het Limburgse Buggenum.
PvdA, CDA en GroenLinks willen dat de daar toegepaste techniek van kolenvergassing behouden blijft, maar Brinkhorst voelt er niet voor om voor één project van één bedrijf een nieuwe categorie in te voeren.
(Bron)

Geen opmerkingen: