donderdag, september 02, 2004

Man belt 21.000 keer voor niets 112

DRIEBERGEN - De politie heeft een 24-jarige man uit Beverwijk in de kraag gegrepen die de afgelopen tijd maar liefst 21.000 keer zonder reden naar het alarmnummer 112 had gebeld. Sinds mei vorig jaar belde hij soms wel tweehonderd keer per uur naar het noodnummer. De politie nam bij de arrestatie vijf mobiele telefoons in beslag, maakte ze donderdag bekend.
De belangrijkste reden dat de man de telefonisten van 112 lastigviel, was volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) pure verveling. Waarom de politie de notoire beller nu pas kon oppakken, kon een woordvoerder niet zeggen. Hij wilde wel kwijt dat het arresteren van misbruikers een erg lastige en tijdrovende klus is.
Het KLPD heeft dit jaar tot nu toe dertig bellers opgespoord die misbruik maakten van het alarmnummer. Zij kregen een geldboete, taakstraf of voorwaardelijke hechtenis. Enkele jonge verdachten moesten een zogenoemde verbeteringstraining volgen.
De politiedienst gebruikt in de strijd tegen misbruik van 112 eveneens sms- en voice-bomberichten, een geautomatiseerde terugbelactie die in de praktijk succesvol bleek. Het KLPD verstuurde dit jaar al 30.000 sms- en 25.000 voice-bomberichten. De ontvangers pasten hierop hun belgedrag bijna altijd aan, aldus de politie.
Het misbruik van het alarmnummer blijft desondanks extreem hoog. Van de vier miljoen meldingen van mobiele bellers die jaarlijks bij de centrale in Driebergen binnenkomen, is slechts 20 procent serieus. De overige meldingen komen van kinderen, zogeheten 'broekzakbellers', hijgers, treiteraars en bedreigers. De politiedienst zegt echter meer wettelijke mogelijkheden en samenwerking van alle betrokken partijen nodig te hebben om tot een nog effectievere aanpak te komen.
(Bron)

Geen opmerkingen: