maandag, augustus 30, 2004

Philips zet in op thuis-defibrillatoren

AMSTERDAM - Philips' laatste consumentenproduct heeft weinig te maken met de koffiezetapparaten en televisietoestellen die Europa's grootste producent van consumentenelektronica naamsbekendheid hebben gegeven.
Het elektronicaconcern verkoopt nu defibrillatoren voor thuisgebruik. Defibrilatoren zijn medische apparaten die bij een hartstilstand met elektronische schokken levens kunnen redden. In augustus is het bedrijf begonnen met de verkoop in Duitsland, in september volgt Groot-Brittannië en later dit jaar Nederland.
Philips ziet marktpotentieel voor thuisdefibrillatoren omdat ongeveer 70 procent van de hartstilstanden in huis plaatsvindt, zo blijkt uit onderzoek. Eveneens circa 70 procent van deze gevallen vindt plaats in het bijzijn van een kennis of familielid.
Uit cijfers van landelijke hartstichtingen blijkt dat jaarlijks ongeveer 135.000 Duitsers, 75.000 Britten en 15.000 Nederlanders aan een plotselinge hartstilstand overlijden, die meestal wordt veroorzaakt door een chaotisch ritme, het zogeheten kamerfibrilleren, waardoor de hartspier niet meer samentrekt en de bloedsomloop stopt.
"Het is een uitstekend idee om defibrillatoren te verkopen aan consumenten, simpelweg omdat dit de overlevingskansen bij een hartstilstand vergroot", zegt Martin Schalij, cardioloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum. "Veel mensen overlijden helaas omdat het te lang duurt voor de ambulance verschijnt", zegt Schalij, die niet bij de ontwikkeling van de machines van Philips betrokken is.
In Duitsland verkoopt Philips sinds begin augustus thuisdefibrillators, in samenwerking met de Bjorn Steiger Foundation. De introductie was zo recent dat verkoopcijfers nog laag zijn, aldus Philips.
Philips zal het apparaat met de naam Philips HeartStart Home Defibrillator in september op de Britse markt brengen en later dit jaar in Nederland.
(Bron)

Ik neem aan dat je er wel een cursus 'diagnosticeren van een hartstilstand' bijkrijgt, want laat een defibrillator los op iemand met pakweg een bradycardie en je hebt kans dat ie daardoor inderdaad een hartstilstand krijgt...

Geen opmerkingen: