zaterdag, september 04, 2004

Diplomatieke rel om uitspraken minister Bot over gijzeling

MOSKOU - De Russische regering heeft zaterdag scherp uitgehaald naar minister Bot van Buitenlandse Zaken. Die had Moskou vrijdag namens de Europese Unie om uitleg gevraagd over de manier waarop de Russen het gijzelingsdrama in Beslan hebben opgelost. Moskou noemde zijn uitspraken 'lasterlijk'.
Bot zei vrijdag tegen journalisten dat de EU van de Russen meer informatie wil over de gebeurtenissen in Noord-Ossetië, om tot een afgewogen oordeel te kunnen komen. Die uitspraak is de Russen in het verkeerde keelgat geschoten. "De uitlatingen van de Nederlandse minister zijn op zijn zachtst gezegd ergerlijk, en diep kwetsend", aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.
"De feiten en de relatie tussen oorzaak en gevolg achter wat in Beslan gebeurd is, zijn voor iedereen duidelijk, behalve dan misschien voor de Nederlandse minister", verklaarde onderminister Valery Losjchinin tegen het persbureau Interfax.
De Russische minister Lavrov van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag de Nederlandse ambassadeur in Moskou ontboden voor een gesprek. Een woordvoerder van minister Bot bevestigt dat ambassadeur Hofstee op bezoek is geweest op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft daar uitgelegd wat Bot heeft gezegd en wat dat betekende, aldus de woordvoerder van Bot.
Volgens de zegsman is er sprake van een 'misverstand' of van het 'uit de context rukken van uitspraken'. "Er zat geen enkel kwaad in wat de minister zei." Volgens Bot zijn de details over het gijzelingsdrama en de aanpak van de Russen van belang voor de strijd tegen het terrorisme. "We moeten leren van elkaars fouten en ook zo eerlijk zijn om een slechte aanpak te bespreken."
Zaterdag kon Bot nog steeds geen definitief oordeel geven. De Russische autoriteiten geven volgens hem geen enkele informatie over de opeenvolging van gebeurtenissen bij het drama. "Ze zeggen alleen maar dat alles goed is gegaan." Wel zei de minister dat hij vond dat 'de Russische autoriteiten het niet heel erg mooi hebben opgelost'.
(Bron)

Geen opmerkingen: