maandag, augustus 30, 2004

Winkeliers starten met afronden

AMSTERDAM - Vrijwel alle winkels in Nederland starten maandag met het afronden op vijf eurocent. Het eindbedrag op de kassabon zal worden afgerond op nul of vijf. Behalve dat de consument dit makkelijker zou vinden, levert het de detailhandel een kostenbesparing van zo'n dertig miljoen euro per jaar op.
De maatregel volgt op een proef met het afronden in Woerden eerder dit jaar. Meer dan tachtig procent van de klanten bleek daar voorstander te zijn van het afronden. Na een maand lang afronden bleek de tegenstand bij klanten bovendien gezakt van 32 naar 16 procent. Het afronden leverde uiteindelijk kortere wachtrijen bij de kassa op, en een forse kostenbesparing voor de winkeliers.
Dat is overigens niet omdat de prijzen naar boven worden afgerond, aldus het Platform Detailhandel. De ene keer zal het afronden voordelig uitvallen voor de klant, de andere keer voor de winkelier. Uiteindelijk maakt het daardoor voor zowel klant als winkelier geen verschil. De kostenbesparing is wel een gevolg van het feit dat het opmaken van de kassa een stuk sneller gaat, het bestellen van rollen wisselgeld bij de bank minder kost én door tijdswinst bij het afrekenen aan de kassa.
Uiteindelijk moeten de kleinste munteenheden in Nederland volledig uit de roulatie verdwijnen. De 1 en 2 eurocent muntstukken blijven overigens wel gewoon een wettig betaalmiddel.
(Bron)

En wat merkt de klant van die kostenbesparing voor de winkeliers?

Geen opmerkingen: