maandag, augustus 30, 2004

Te weinig personeel voor reanimeren in verpleeghuizen

UTRECHT - In verpleeg- en verzorgingstehuizen is te weinig personeel aanwezig dat patiënten kan reanimeren. Er zijn onvoldoende opgeleide verpleegkundigen en bovendien daalt het opleidingsniveau. Dat heeft een woordvoerder van de AVVV, de koepelorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, maandag gezegd.
Personeel van verpleeghuizen reanimeert patiënten bij hartstilstand vaak niet, tenzij die daar zelf voor kiezen. Veel patiënten zouden daar zelf voor gekozen hebben. Volgens de woordvoerder van de AVVV bieden verpleeghuizen alleen reanimatie aan als er een reële kans op succes is. Ook voor die groep is er echter te weinig personeel aanwezig.
Sinds 2000 bestaat een richtlijn van de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen, die veel verpleeghuizen volgen. De richtlijn is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat uitwijst dat zelfs bij gezonde volwassenen reanimatie nauwelijks effectief is. Bij verpleeghuisbewoners met een broze gezondheid is reanimatie een medische handeling die doorgaans geen zin meer heeft. Mocht zij bij uitzondering wel levensreddend zijn, dan laat de kwaliteit van dat leven meestal veel te wensen over.
De woordvoerder van de AVVV meent dat eerst de basiszorg op orde moet zijn. "Het personeel komt tijdens zijn werk niet eens toe aan de simpele dingen, zoals mensen begeleiden naar het toilet of een keer per dag naar buiten. Dan is reanimeren twee stappen verder." Verpleegkundigen krijgen onderricht in reanimeren tijdens hun opleiding, maar hebben geen tijd om die kennis twee keer per jaar bij te spijkeren. Volgens de AVVV, die zegt 512.000 mensen in de gezondheidszorg te vertegenwoordigen, zou dat wel moeten.
(Bron)

Geen opmerkingen: