woensdag, september 01, 2004

Borstvergrotingen uit ziekenfondspakket

DEN HAAG - Ziekenfondspatiënten moeten vanaf volgend jaar borstvergrotingen, correcties van flaporen en hersteloperaties na een sterilisatie zelf betalen. Dat vindt minister Laager (Volksgezondheid). Ook vrouwen die na een zwangerschap een buikwandcorrectie willen, zullen daarvoor een aanvullende verzekering moeten zoeken.
Eerder al werd bekend dat Laager esthetische operaties als ooglidcorrecties en de behandelingen tegen snurken en zweten uit het pakket wilde halen. Tot nu toe konden patiënten die door hun uiterlijk psychische klachten hebben dergelijke ingrepen vergoed krijgen. Door die ingrepen te schrappen hoopt de minister enkele tientallen miljoenen euro te bezuinigen, bevestigen bronnen rond het kabinet. Overigens maakt de minister een uitzondering voor vrouwen met borstkanker die een borstoperatie willen.
Laager heeft vorig jaar al een groot aantal voorzieningen uit het ziekenfondspakket gehaald. Het ging, onder meer, om taxivervoer voor chronisch zieken, de vergoedng voor medicijnen die zonder recept kunnen worden gekocht, behandelingen bij de tandarts, fysio- en psychotherapeut. Laager zei dat er niet verder bezuinigd zou worden op het ziekenfondspakket. De extra maatregelen die hij nu voorstelt, zijn volgens hem niet ingrijpend.
De PvdA is, op voorhand, niet tegen de nieuwe voorstellen. "Correcties aan oren, borst en buik kunnen te maken hebben met leefstijl", zegt het Tweede-Kamerlid Smits van de PvdA. "Je zou kunnen overwegen om die ingrepen uit het ziekenfonds te halen. Maar dan moeten andere zaken er weer in terug." Smits noemt als voorbeeld de bezuinigingen op het taxivervoer voor zieken en de medicijnen zonder recept. "De gevolgen van die ingrepen zijn heel schrijnend."
Als de minister ingrijpt bij de cosmetische oor-, buik- en borstoperaties, moet dat volgens de PvdA wel met beleid gebeuren. "Als het op de typische Laager-manier gebeurt, zo denigrerend van: alle flapooroperaties zijn onzin, dan zijn we tegen."
(Bron)

Geen opmerkingen: