vrijdag, juli 29, 2005

'Nieuwe paspoort fraudegevoelig'

AMSTERDAM - Het nieuwe digitale paspoort dat volgend jaar in Nederland wordt ingevoerd, is fraudegevoelig. Dat hebben deskundigen op het gebied van informatiebeveiliging ontdekt. Criminelen kunnen met behulp van bepaalde technieken digitale persoonsgegevens, zoals vingerafdruk en gezichtsscan, van de pas kopiƫren. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag.
Na onderzoek is gebleken dat de betrouwbaarheid van de gezichtsscantechniek op luchthavens niet voldoende is. Ook de controle van vingerafdrukken is foutgevoelig, zegt Marc Witteman van het beveiligingsbedrijf Riscure in de krant. Daardoor is niet uit te sluiten dat fraudeurs reizen met andermans scan- en vingerafdrukgegevens.
De chip zendt bij het uitlezen via radiosignalen de gecodeerde persoonsgegevens uit. Die signalen kunnen worden opgevangen door mensen die in de buurt van de chiplezer staan. Binnen enkele uren kan de code gekraakt worden en de informatie gebruikt worden door criminelen.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken bekijkt inmiddels de problemen met de chip. In september worden de resultaten bekend van een proef met het nieuwe paspoort.
(Bron)

Geen opmerkingen: